aktualne

Pocta cihlám: Novostavba, která vypadá jako starý anglický dům

Novostavba rodinného domu, která je výkladní skříní tohoto velmi všestranného stavebního materiálu. Má tři podlaží, ale ze strany ulice působí jako dvoupodlažní, směrem do zahrady se ukazují všechny tři patra.

Cílem návrhu na výstavbu nového rodinného domu bylo sladit citlivé místo v památkové rezervaci se stručným zadáním investorů. Jejich požadavkem bylo elegantní a prostorné současné bydlení.

Anglická moderní novostavba z cihel
Novostavba rodinného domu je výkladní skříní tohoto velmi všestranného stavebního materiálu. Zdroj: Richard Chivers

Navržení ideálního domu stěžovala i blízkost sousedních nemovitostí. Právě to dalo architektem podnět, aby ponořili budovu do země a snížily úroveň přízemí o jeden metr. Spodní část domu je tak skryta za historickým hraničním zdí, který byl zachován a opraven.

Přečtěte si také
Zpustlý dům měl všechno, po čem pětičlenná rodina toužila. Jak se jim ho podařilo nafouknout a zrenovovat?
Ploché střechy, vysoké dřevěná okna

“Vzhledem k charakteru lokality jsme se rozhodli do stavby moderního domu začlenit prvky lokální architektury, jako jsou prázdné štíty, ploché střechy a svislé dřevěná okna. Přiznali jsme je a začlenily do fasád. V celé budově jsme jako doplněk použili červené cihly, které kontrastují k původní žluté londýnské cihlové zdi a k ​​zlatým tónem dubem obložených oken. Hrubá a nedokonalá textura cihel dodává budově opotřebovaný vzhled, díky kterému novostavba působí jako dávná a neodmyslitelná součást ulice, “uvádějí tvůrci projektu v autorské zprávě.

Kazetový dřevěný strop v denní části se schodištěm
V denní zóně zaujme elegantní kazetový dřevěný strop a velké arkýřové okna, které nabízejí výhled na ulici lemovanou stromy. Zdroj: Richard Chivers

Přirozené světlo v suterénu? Světelná studna!

Nejnižší podlaží zahrnuje ložnice umístěny ve dvou cihlových, na sebe kolmých, křídlech. Mezi nimi je směrem do zahrady menší nádvoří. Zvýšený strop umožnil suterén prosvětlit přirozeným světlem – díky světelné studni. V přízemí se nachází kuchyň a jídelní kout, přičemž z obou funkčních zón můžete vyjít na samostatné terasy. V prvním patře jsou umístěny hlavní obytné prostory, tedy denní zóna. V ní zaujme elegantní kazetový dřevěný strop a velké arkýřové okna, které nabízejí výhled na ulici lemovanou stromy.

Latest articles

Similar articles

Subscribe to our newsletter

Instagram