aktualne

Kdy je potřeba vyvložkovat komín?

Na chatách, chalupách a v rodinných domech je k odvodu spalin z různých spotřebičů využíván komín. Kotle na tuhá paliva pro celoroční provoz nebo sezónní kamna či krb nám umí zajistit doma teplo a příjemnou atmosféru. K tomu ale musíme mít komín funkční a v perfektní kondici.

O komín se musíme starat, aby dobře fungoval a měl dobrý tah, zároveň nám tuto povinnost ukládají také zákony a normy. Alespoň jednou do roka musíme zajistit revizi, ke které slouží komínová dvířka, používaná také k čištění. Revizi provádí odborný pracovní, kominík, který posoudí také stav komína. Doporučit může jeho opravu, především, pokud je komín silně zanesen nebo vykazuje mechanická poškození. Nejpoužívanější způsob úpravy je komínová vložka. Ta zamezuje prosakování vodních par, vlhkosti a spalin a je levnějším řešením než kompletní stavba nového komína. To, že bude nutné využití komínové vložky, nám ale při používání kamen či kotle může připomenout několik náznaků a kominík pak zpravidla jen potvrdí naše myšlenky. Komín je potřeba vyvložkovat, když:

  • má špatný tah
  • v místnosti je cítit zápach spalin
  • je ve špatném technickém stavu
  • přecházíme na jiné palivo
  • jeho stěny jsou narušeny vlhkem
  • při změně spotřebiče.

Před instalací komínové vložky je nutné komín vyfrézovat, abychom dosáhli dostatečné šířky průduchu. Kominík proto musí posoudit i technický stav komína, zda otřesy během frézování neohrozí jeho statiku. Po vyvložkování a opravě komína je ideální pro zakončení komína komínová stříška, která zabrání pronikání deště nebo sněhu do komína a ochrání ho také například před vlétáváním ptáků. Stříška na komín navíc slouží i jako ozdoba či designový doplněk celého domu.

Vyvložkování komína je nejlevnější variantou jeho úpravy a je zpravidla hotové již za několik dní. Provádět ho se doporučuje před začátkem nebo na konci topné sezóny.

Latest articles

Similar articles

Subscribe to our newsletter

Instagram